Drożdże to niezwykły składnik w kuchni. Wykorzystasz je nie tylko do słodkich wypieków. Poznaj kreatywne pomysły na dania obiadowe z drożdżami. Dowiedz się też o ich cennych właściwościach.

Czym są drożdże i dlaczego warto ich używać?

Drożdże to jednokomórkowe mikroorganizmy. Należą do królestwa grzybów. Występuje ponad 1500 ich gatunków. Znajdują się niemal wszędzie wokół nas.

Drożdże piekarskie fermentują cukier. Dzieje się to w warunkach beztlenowych. Proces fermentacji jest podstawą wypieków. Drożdże nadają ciastom doskonały smak. Zapewniają też charakterystyczną strukturę.

Drożdże pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Stosuje się je w gastronomii. Używa się ich również w kosmetyce. Znajdują zastosowanie w suplementach diety. Pomagają w profilaktyce i leczeniu chorób.

Drożdże zawierają wiele cennych składników. Znajdziemy w nich białko i błonnik. Zawierają też tłuszcze nienasycone. Są bogate w witaminy z grupy B. Dostarczają też witaminy A, C, E. Zawierają kwas foliowy. Posiadają składniki mineralne jak wapń czy magnez. Mają cynk i potas.

100 gramów drożdży dostarcza około 90 kilokalorii. Błonnik wspomaga pracę jelit. Tłuszcz jest wysokonienasycony. Korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową. Drożdże poprawiają wygląd skóry. Dbają o włosy i paznokcie. Przeciwdziałają starzeniu się skóry. Napój z drożdży uzupełnia niedobory witamin.

W sklepach dostępne są drożdże świeże. Znajdziesz też drożdże suche. Drożdże suche mają dłuższy termin przydatności. 20 g świeżych drożdży to 10 g drożdży suszonych. Jedzenie surowych drożdży jest odradzane. Istnieje ryzyko namnażania się w układzie pokarmowym.

Drożdże w kuchni – nie tylko ciasta i chleb

Drożdże są podstawą przemysłu spożywczego. Wykorzystuje się je w wielu potrawach. Stosuje się je w wypiekach. Drożdże do wypieku ciast mają doskonały smak. Używa się ich przy produkcji alkoholu. Dotyczy to piwa, wódki i wina. Drożdże świeże dają bardziej intensywny smak.

Obiad z drożdży to nowa propozycja. To coś dla miłośników kulinariów. Poszukują kreatywnych pomysłów. Drożdże można wykorzystać do potraw obiadowych. To więcej niż tylko słodkie wypieki.

Pomysły na obiad z drożdży

Ciasto drożdżowe może stanowić bazę dań obiadowych. Można przygotować słone wersje. Są one popularne na słono. Przepisy obejmują różne składniki. Dodasz do nich zioła, warzywa czy mięso.

Możesz zrobić rustykalne pierogi drożdżowe z mięsem. Przygotuj drożdżowy placek z kurczakiem. Dodaj do niego warzywa. Dobrym pomysłem są kieszonki drożdżowe. Napełnij je pieczarkami i serem. Zrób drożdżowe calzone. Dodaj szynkę i pieczarki. Możesz upiec drożdżowy rulon. Napełnij go warzywami i kremowym sosem. Zrób drożdżowe roladki z warzywami. Podaj je z kremowym sosem pieczarkowym.

Cebularz lubelski jest klasykiem. Jest też prosty w przygotowaniu. To przykład słonego wypieku drożdżowego. Może stanowić szybki obiad lub przekąskę. Przepisy obejmują domowe warianty.

Klasyczne wypieki drożdżowe

Ciasto drożdżowe to klasyka domowej kuchni. Przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Idealne ciasto jest puszyste. Jest też pachnące i ciepłe. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości. Wymaga też czasu.

Na przygotowanie ciasta drożdżowego zarezerwuj 3 godziny. Sam proces wyrabiania nie trwa długo. Pieczenie też jest szybkie. Ciasto musi podwoić objętość. Dzieje się to podczas wyrastania. Ciasto wyrasta dwukrotnie. Wyrasta w temperaturze 35-40 stopni. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże. Choć nie zsycha się. Jest pulchne. Ciasto ma rzadką konsystencję. Można je wyłożyć bez wałkowania. Można dodać owoce do ciasta. Użyj żurawiny, truskawek, jagód, wiśni. Dodasz owoce mrożone lub świeże. Możesz dodać suszoną żurawinę. Rodzynki namocz przed dodaniem. Użyj mleka lub wrzątku. Ciasto świetnie komponuje się z rabarbarem.

Możesz zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką. Składniki na kruszonkę to mąka i cukier. Dodaj masło. Rozcieraj rękami do grudek. Możesz też upiec bułki drożdżowe. Zrób chałkę drożdżową. Upiecz babkę drożdżową. Zrób faworki drożdżowe. Upiecz pączki pieczone. To zdrowsza alternatywa dla smażonych.

Jakie składniki są potrzebne do klasycznego ciasta drożdżowego?

Do klasycznego ciasta drożdżowego potrzebujesz mąki pszennej. Użyj mleka i jajek. Dodaj żółtka i świeże drożdże. Wymagany jest cukier i cukier waniliowy. Dodaj masło lub margarynę. Możesz dodać rodzynki i czekoladę.

Jak pracować z ciastem drożdżowym?

Przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga wprawy. Można je zrobić łatwo. Istnieje odmiana ciasta bez wyrabiania. Wystarczy wsypać składniki do miski. Pozostaw je do wyrośnięcia. Potem tylko piecz.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. To ważne dla prawidłowego wyrastania. Czas wyrastania zaczynu to około 20 minut. Czas wyrastania ciasta po wyrobieniu to około 1 godzina. Całkowity czas wyrastania ciasta to około 3 godziny.

Ciasto piecze się w nagrzanym piekarniku. Temperatura pieczenia to 180-200°C. Czas pieczenia wynosi około 40-45 minut. Czas pieczenia ciasta z rodzynkami i kruszonką to 35 minut. Piecz w 170°C na środkowej półce. Sprawdzisz upieczenie drewnianym patyczkiem.

Porady:

  • Użyj większego naczynia do zaczynu.
  • Możesz użyć mąki typ 500 lub 550.
  • Wymieszaj składniki na zaczyn.
  • Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Odstaw ciasto do wyrastania w nagrzanym piekarniku (35°C).
  • Po wyrośnięciu przełóż ciasto do formy.
  • Rozłóż kruszonkę na wierzchu.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z piekarnika.
  • Przestudź ciasto na kratce.
  • Podczas pieczenia przykryj wierzch folią. To zapobiegnie przypaleniu.
Ile czasu potrzeba na wyrośnięcie ciasta drożdżowego?

Na wyrośnięcie ciasta drożdżowego potrzeba około 1-2 godzin. Czas wyrastania zaczynu to około 20 minut. Całkowity czas wyrastania ciasta może wynieść około 3 godzin.

Drugie życie drożdżowych resztek

Babcie wiedziały, jak nie marnować jedzenia. Nadawały nowe życie resztkom. Idea niemarnowania jedzenia jest dobrze znana. Trend zero waste zyskuje na popularności.

Drożdże można mrozić. To sposób na zachowanie ich użyteczności. Przechowuj drożdże w zamrażarce. Mogą tam leżeć do sześciu miesięcy. Warto podzielić kostkę drożdży przed zamrożeniem.

Resztki ciasta ze świąt to rarytasy. Babcia nigdy ich nie wyrzucała. Suche kawałki ciast można wysuszyć. Susz je w piekarniku w 30°C. Trwa to 2 godziny. Po wysuszeniu zetrzyj je na tarce. Użyj drobnych oczek. Powstanie bułka tarta na słodko.

Resztki ciast można użyć jako składnik deserów. Zrobisz z nich kruszonkę. Użyjesz ich jako posypki. Przygotujesz bajaderki. Resztki ciasta można rozdrobnić. Nakładaj je warstwowo do pucharków. Dodaj owoce, polewy, orzechy. Możesz dodać alkohol.

Kuleczki z resztek ciasta są proste. Użyj około 30 dag suchego ciasta. Może być piaskowe lub drożdżowe. Nasącz je alkoholem lub sokiem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Obtocz kuleczki w czekoladzie lub posypce.

Z resztek ciasta zrobisz deser z twarogiem. Potrzebujesz 20 dag suchego ciasta. Dodaj 30 dag twarogu. Użyj łyżeczki soku z cytryny. Dodaj łyżeczkę cukru waniliowego. Potrzebujesz bitej śmietany. Dodaj świeże lub mrożone owoce.

Możesz zrobić zapiekankę z resztek ciasta. Użyj 30 dag resztek ciasta. Dodaj jajka, śmietanę i owoce. Wsyp rodzynki, cynamon, wanilię. Piecz w 180°C. Trwa to około 30 minut. Taką zapiekankę robiła moja babcia. Dawała gruszki z działki i migdały.

„Resztki ciasta ze świąt to rarytasy, których babcia nigdy nie wyrzucała. Robiła z nich ten pyszny dodatek.”

Unikaj mrożenia ciast z kremami. Nie mroź ciast z galaretkami. Nie mroź ciast z piankami owocowymi. Mrożenie powoduje rozwarstwienie. Zmienia się też konsystencja. Raz zamrożonego ciasta nie można mrozić ponownie. Przykładowe ciasta do ponownego użycia to makowiec. Użyjesz babki piaskowej. Nadaje się ciasto drożdżowe. Możesz użyć piernika.

Bread pudding to pyszny sposób na czerstwe ciasto. Przepis pojawił się w angielskiej książce z 1727 roku. Pierwotnie używano zwykłego chleba. Dodawano rodzynki i masło. Używano słodkiej śmietanki. Aromatyzowano ją wodą z kwiatu pomarańczy.

Obecnie istnieje mnóstwo wariacji. Używa się ciasta drożdżowego. Można dodać panettone lub chałkę. Dodaje się suszone owoce. Używa się kandyzowanych owoców. Podaje się z różnymi sosami. Deser stał się popularny na całym świecie.

Drożdże poza kuchnią

Drożdże mają więcej zastosowań. Wykorzystasz je poza pieczeniem. Bogate są w biotynę. Biotyna jest korzystna dla włosów. Drożdże użyjesz do maseczek. Zrobisz maseczki na włosy i twarz. Możesz dodać je do kąpieli.

Drożdże wykorzystuje się w kosmetyce. Pomagają w problemach skórnych. Stosuje się je na trądzik. Uzupełniają niedobory cynku. Historycznie używano drożdży. Leczyły oparzenia i owrzodzenia. Pomagały zmniejszać rozstępy.

Drożdże można wykorzystać jako nawóz do roślin. Są dostępne w sklepach ekologicznych. Dodaj pół łyżeczki drożdży do kawy. Poprawi to funkcjonowanie wątroby. Wpłynie korzystnie na stawy. Dodaj łyżeczkę drożdży na czczo. Unormuje to poziom cukru. Poprawi pracę serca.

Czy drożdże są zdrowe?

Tak, drożdże są zdrowe. Zawierają białko i błonnik. Mają witaminy z grupy B. Dostarczają minerały. Biotyna w drożdżach jest dobra dla włosów. Błonnik wspiera pracę jelit.

YEAST FACTS

Wykres przedstawiający wybrane dane liczbowe dotyczące drożdży.

Zobacz także:

Man 80
Waldemar

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *